wtorek, 26 marca 2013

Babka z winem


Odziedziczyłam cudowny zbiór przepisów po Teściowej.  Cała teczka, ręcznie zapisanych pomysłów na ciasta i ciasteczka, może z trzy dania mięsne :)...kiedyś, jeszcze nie tak dawno, przepisy zbierało się w zeszytach, na karteczkach...Często nosiły imiona jej autorów: np. piernik Stefana (z opowieści wiem, że był kawalerem, pracował w "białym domu" i miał talent do pieczenia ...)  
Z racji zbliżających się świąt wielkanocnych wyodrębniłam przepisy na babki, których jest 10 (min.: cytrynowo-kokosowa, sylwestrowa, serowo-cytrynowa, drożdżowa Leniuch, Pani Krysi, gotowana, kokosowa)...nie wiem kiedy to wszytko wypróbuję :) ...na pierwszy ogień poszedł przepis na babkę z winem...jest mega czekoladowa i godna polecenia...

Składniki:

1 kostka margaryny
6 łyżek wina (ja miałam półwytrawne, czerwone)
1 łyżka zimnej wody
1 1/2 szklanki cukru 
cukier waniliowy 
3 łyżki kakao 
 4jajka (osobno żółtka i białka)
1 1/2 szklanki mąki 
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Margarynę, wino, wodę, cukier i kakao rozpuszczamy. Białka ubijamy na pianę. Do ostudzonej masy dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem.  Na koniec ciasto łączymy z białkiem. Foremkę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto do 3/4 objętości. Ciasto i tak wyrośnie. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st na ok 40 - 50 min. Gotową babkę po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem, lukrujemy lub polewamy czekoladą.

Smacznego!








1 komentarz:

  1. W moim domu też jest kilka takich zeszytów:) Takie przepisy są najlepsze! Oparte na doświadczeniu naszych mam i babć.

    OdpowiedzUsuń