Nowy rok to czas, kiedy myślimy o zmianach, planujemy, że od
dziś nie jemy słodyczy, odchudzamy się lub rzucamy palenie....Moc sprawcza
postanowień rozpływa się z się chwilą po wypowiedzeniu lub wypiciu lampki szampana
...zazwyczaj!...Dlatego u mnie, w tym roku, żadnych postanowień! ...najlepiej
zacząć zmiany powolutku i to w środku miesiąca, niech to będzie np. 19 stycznia...trzymam kciuki za tych co postanowili i działają! Przy tej okazji wrzucam przepis na ulubione ciasto - szarlotkę...Niech postanowienia noworoczne będą miały słodki smak ...:-) Recepturę podaję w dwóch wersjach: "tardycyjna", szczególnie polecana matkom karmiącym :-), druga zaś, to zmodyfikowana przez zemnie, "odchudzona" wersja pierwszej...;-)
Szarlotka "tradycyjna"
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru (uważam, że połowa
wystarczy)
2 szklanki kaszy manny
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka masła (200g)
2 kg jabłek
2 -3 łyżeczki cynamonu (ilość wg
uznania)
Suche składniki na cisto mieszamy.
Dzielimy na trzy części. Jabłka obieramy, rozdrabniamy na tarce o dużych
oczkach, doprawiamy cynamonem. Dzielimy na dwie porcje. Tortownicę (o średnicy
26), smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą. Do tak przygotowanej blachy
wsypujemy kolejno: część suchych składników, jabłka, suche składniki, jabłka i
suche składniki. Na wierzch ścieramy kostkę masła. Pieczemy ok. 1,5h w 160, 170
st. Możemy podawać na ciepło z kulka lodów waniliowych.
Szarlotka fit
1 szklanka mielonych płatków owsianych
3/4 szklanki mielonej kaszy jaglanej
1/4szklanka mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ok. 0,5szklanki brązowego cukru,
proponuję, dosypać tylko połowę z tego
100 g oleju kokosowego
1 kg jabłek plus cynamon - ilość wg
uznania
Tak samo jak poprzednio: mieszamy suche
składniki. Starte jabłka łączymy z cynamonem. Do tortownicy (średnica 24
lub 20) wysmarowanej olejem kokosowym i wysypanej mielonymi płatkami, wykładamy
porcję suchych składników, na to jabłka, suche składniki, jabłka i suche
składniki. Na wierzch rozdzielamy oleje kokosowy. Całość zapiekamy ok. 1,5h w
160, 170 st z termoobiegiem. Ta wersja szarlotki to idealna opcja
drugiego śniadania lub podwieczorku podana z jogurtem naturalnym.
Smacznego!
wersję FIT wypróbuję z wielką chęcią :)
OdpowiedzUsuńMmm, jestem pewna, że smakowała wybornie :)
OdpowiedzUsuńpolecam gorąco bo zdrowa i pyszna jest :-)
OdpowiedzUsuń