Ryż inaczej...faszerowany imbirem...
pyszne, a tak proste...moje wyszły kule a nie kulki...następne będą idealne...mogą
być samodzielnym daniem lub jako dodatek....Brak bambusowego koszyka do
gotowania na parze nie był żadną przeszkodą...ugotowałam na zwykłym sitku...
Składniki
200 g ryżu basmati
100 g świeżego imbiru
pęczek kolendry
4 szalotki
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki siekanego imbiru
kandyzownego
6 łyżek sosu słodko-kwaśnego (do kupienia
w każdym markecie)
Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Studzimy.
Obrany imbir kroimy w plasterki. Pół pęczka kolendry drobno siekamy. Obieramy
trzy szalotki, które drobno kroimy i smażymy na gorącym oleju. Wyjmujemy z tłuszczu,
odstawiamy na bok. Nadzienie mieszamy: pokrojony imbir, kolendrę, oraz imbir
kandyzowany. Koszyk lub sitko wykładamy liśćmi kolendry i imbirem. Wilgotnymi
dłońmi formujemy kulki z ugotowanego ryżu. Do każdej wciskamy odrobinę farszu i
ponownie formujemy kulki, które układamy na sitku. Pozostałą szalotkę kroimy w krążki,
układamy na każdej kulce. W garnku gotujemy wodę, nakładamy sitko z kulkami.
Gotujemy na prze ok. 15 min. Przed podaniem kulki skrapiamy sosem słodko
kwaśmy. Pozostałą cześć sosu podajemy
jako dip.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz