Sernik z rosą to dla mnie słodkie odkrycie roku 2014....delikatny,
śmietankowy, puszysty, po prostu idealny...Przepis otrzymany od Małgorzaty. I
najważniejsze wykonuje się go ekspresowo...
Składniki
ciasto
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1 jajko
2
łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki
miękkiej margaryny
masa serowa
1 kg twarogu półtłustego w kostkach lub
w wiaderku
1 szklanka cukru
1/2
szklanki oleju
2 szklanki mleka
budyń śmietankowy bez cukru (35g)
2 jajka
4 żółtka
rosa
6 białek
1 szklanka cukru
Składniki na ciasto zagniatamy i odkładamy
do lodówki na 30 min lub na 10 min do zamrażalnika.
Twaróg mielimy dwukrotnie, chyba, że używamy
gotowego – tak jak ja. Wszystkie składniki na masę serową miksujemy. Masa jest
dość rzadka.
Blachę (25x36 cm),wyłożoną papierem do
pieczenia, wylepiamy ciastem, jak jest mocno zmrożone można je zetrzeć na tarce
o dużych oczkach. Na ciasto wylewamy masę serową. Wstawiamy do piekarnika i
pieczemy - sam sernik bez piany - 1 godzinę w 180 st. termoobieg. 10 min przed
końcem czasu pieczenia, ubijamy białka z odrobiną soli na sztywna pianę, następnie
dodajemy cukier i ubijamy, aż powstanie beza. Po koniec pieczenia wykładamy na
rumiany już ser pianę z białek i pieczemy ok.10-15, aż piana się
zarumieni.
Po upieczeniu ciasto studzimy przy lekko
uchylonym piekarniku, najlepiej całą noc. Podczas stygnięcia zacznie tworzyć
się rosa. Sernik przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Mój ulubiony sernik! :)
OdpowiedzUsuń