niedziela, 18 stycznia 2015

Chrupiąca kaczka z mandarynkami

Promocyjne ceny na piersi z kaczki i mandarynki skusiły i mnie ....ale co tu zrobić? jak przygotować? wszak wszystkie programy w TV krzyczą, że pierś z kaczki tak trudno przygotować, ma być różowa, nie przesmażona.... jak osiągnąć taki ideał? czy będzie  smakować lekko krwista skoro nie wszyscy lubią? czy ja polubię? ..odpowiedź jest taka, że się udało: była różowa w środku, chrupiąca i bardzo smaczna...Osobisty Degustator, kiedy jadł, miał przymknięte oczy, błogi uśmiech na twarzy i mruczał ze smakiem...czy trzeba większej reklamy? próbujcie....

Składniki

2 pierś z kaczki 
2 mandarynki 
2 łyżki cukru brązowego (może być biały) 
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki soku z mandarynek (4 szt)
1 łyżka soku z limonki
2 łyżeczki sosu rybnego
1 czerwona papryka
pół łyżeczki ziaren kopru włoskiego 
łyżka mąki
łyżeczka grubej soli morskiej (może być zwykła) 
1 łyżeczka suszonych płatków z papryki 
4 dymki 
pół świeżej chili 

Mandarynki parzymy, ocieramy pół łyżeczki skórki. Następnie owoce obieramy, dzielimy na cząstki, odkładamy do miski. W rondelku łączymy skórkę otartą z mandarynek, wodę i cukier. Zagotowujemy, aż cukier się rozpuści, następnie  gotujemy ok. 10 min, aż sos będzie gęsty. Na patelnię wlewamy sok z mandarynek, limonki, syrop cukrowy, wcześniej przygotowany, paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę i koper włoski. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 5 min, aż sos zgęstnieje. Następnie sos wlewamy do mandarynek. Odstawiamy do ostudzenia. W misce łączymy mąkę, sól i płatki papryki. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem, obtaczamy w panierce. Patelnię smarujemy olejem, na rozgrzaną, układamy skórą do dołu, piersi kaczki. Smażymy z jednej strony ok. 10 min, następnie obracamy i smażymy jeszcze 5 min. Zdejmujemy z patelni, po chwili kroimy w grube plastry. Podajemy z ryżem i sosem mandarynkowym, posypaną dymka i chili. 

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz