Promocyjne ceny na piersi z kaczki i
mandarynki skusiły i mnie ....ale co tu zrobić? jak przygotować? wszak wszystkie
programy w TV krzyczą, że pierś z kaczki tak trudno przygotować, ma być różowa,
nie przesmażona.... jak osiągnąć taki ideał? czy będzie smakować lekko krwista skoro nie wszyscy
lubią? czy ja polubię? ..odpowiedź jest taka, że się udało: była różowa w
środku, chrupiąca i bardzo smaczna...Osobisty Degustator, kiedy jadł, miał przymknięte
oczy, błogi uśmiech na twarzy i mruczał ze smakiem...czy trzeba większej
reklamy? próbujcie....
Składniki
2 pierś z kaczki
2 mandarynki
2 łyżki cukru brązowego (może być
biały)
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki soku z mandarynek (4 szt)
1 łyżka soku z limonki
2 łyżeczki sosu rybnego
1 czerwona papryka
pół łyżeczki ziaren kopru włoskiego
łyżka mąki
łyżeczka grubej soli morskiej (może być
zwykła)
1 łyżeczka suszonych płatków z
papryki
4 dymki
pół świeżej chili
Mandarynki parzymy, ocieramy pół łyżeczki
skórki. Następnie owoce obieramy, dzielimy na cząstki, odkładamy do miski. W
rondelku łączymy skórkę otartą z mandarynek, wodę i cukier. Zagotowujemy, aż
cukier się rozpuści, następnie gotujemy ok. 10 min, aż sos będzie
gęsty. Na patelnię wlewamy sok z mandarynek, limonki, syrop cukrowy,
wcześniej przygotowany, paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę i koper włoski. Całość
gotujemy na małym ogniu ok. 5 min, aż sos zgęstnieje. Następnie sos wlewamy do
mandarynek. Odstawiamy do ostudzenia. W misce łączymy mąkę, sól i płatki papryki.
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem, obtaczamy w panierce. Patelnię smarujemy
olejem, na rozgrzaną, układamy skórą do dołu, piersi kaczki. Smażymy z jednej
strony ok. 10 min, następnie obracamy i smażymy jeszcze 5 min. Zdejmujemy z
patelni, po chwili kroimy w grube plastry. Podajemy z ryżem i sosem
mandarynkowym, posypaną dymka i chili.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz