Co dziś na obiad? Ile razy zadawaliście sobie to pytanie? Zaglądam do
lodówki a tu znowu kurczak, co tym razem zrobić, żeby nie było nudno....Pomysł
na kurczaka w kokosie znalazłam w książce "Zdrowa kuchnia domowa",
która mnie jeszcze nie zawiodła, a pisałam o niej tutaj
Składniki:
pierś z kurczaka, pokrojona w sznycle
sok z cytryny
mały por
chili
łyżka masła
imbir (użyłam świeży, może być również suszony)
szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki mleka
sól, pieprz
Sznycle rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cytrynę oraz
imbir. Mięso marynujemy ok. 40 min.
Por kroimy w krążki. paprykę siekamy drobno. Warzywa szklimy na patelni z
łyżka masła, do miękkości.
Kotlety maczamy w mleku, obtaczamy w wiórkach kokosowych smażymy do
uzyskania złotego koloru (moje kotlety wyszły bardzo, bardzo mocno złotobrązowe
:-)...pod koniec smażenia na każdym kotlecie układamy porcję warzyw i chwilę
dusimy pod przykryciem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz