Jestem
fanką czytania i książek, zwłaszcza książek kucharskich. Ostatnio zakupiłam 3
nowe pozycje. Jedna, z nich, zawiera przepisy z kuchni śródziemnomorskiej:
"Meze - kuchnia śródziemnomorska" Anne Wilson. Wg autorki meze to .."więcej niż styl
kulinarny - jest to jedyne w sowim rodzaju doświadczenie smakowania zapachów
Grecji, Turcji i krajów Bliskiego Wschodu"…kraje te to dla mnie lato, za którym tak
tęsknie…Z całej gamy przepisów wybrałam: falafel oraz humus.
Falafel:
250 g ciecierzycy
4 młode cebule ze szczypiorkiem
2 rozgniecione ząbki czosnku
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
1/4 szklanki posiekanej mięty
1/2 kubka posiekanej kolendry
1/4 łyżki przepieprz cayen
2 łyżeczki mielonego kimnu
2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
Ciecierzycę zalewamy dużą ilością zimnej wody.
Moczymy przez noc. Wodę odlewamy, dodajemy wszystkie składniki, mieszamy. Całą
masę dokładnie mielimy lub blendujemy, aż masa będzie kleista. Odstawiamy do
lodówki na min 2h. Olej rozgrzewamy, z masy formujemy małe placuszki, które
smażymy partiami przez 3-4 min, aż się zarumienią. Osączamy na ręczniku
papierowym. Podajemy z humusem.
Humus
125g ciecierzycy
oliwa z oliwek
1 cebula posiekana
1 1/2 łyżeczki mielonego kminu
szczypta pieprzu kajeńskiego
2 łyżki soku z cytryny
3 rozgniecione ząbki czosnku
sól i pieprz
Ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie.
Odcedzamy, wrzucamy do wrzątku. Gotujemy przez min 1h, aż do miękkości. Warzywa
odcedzamy, dodajemy łyżkę oliwy, cebulę, kmin i pieprz cayen. Gotujemy na
silnym ogniu ok. 1 min. Zdejmujemy z ognia dodajemy cytrynę, czosnek oraz 1/2
szklanki oliwy. Całość blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gdyby sos był za gęsty dodajemy wody.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji Warzywa Strączkowe - edycja zimowa
bardzo fajny blog ale czcionka troszkę meczy przy czytaniu
OdpowiedzUsuń