poniedziałek, 18 lutego 2013

Risotto

Podczas pobytu w Italii nie miałam okazji jeść risotta. Za to na oglądałam się programów kulinarnych, gdzie wszyscy gotujący wieszczą jakie to trudne, wymagające danie....wg mnie risotto wymaga tylko czasu...moje ulubione to z krewetkami...ogólnie można do niego dodać co się lubi i zawsze wyjdzie...
a na koniec, gwarancją wysokiej jakości dania jest zastosowanie rady kucharza, cytowanej z  "Kuchni Włoskiej": " ...najlepszy do przygotowania risotto jest (..) ryż arborio. Gotowe danie powinno być wilgotne, ale nie kleić się. W tym celu płyn trzeba wlewać partiami, żeby być pewnym, kiedy ryż jest już miękki"...*

Składniki

100g ryżu arborio
1 szalotka posiekana, może być zwykła cebula
mała szczypta szafranu
pół kieliszka białego wina
500 ml bulionu 
4-5 szt suszonych pomidorów pokrojonych w paski lub puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
mała paczka krewetek
parmezan
łyżka masła

Cebulę podsmażamy do miękkości, dodajemy ryż i szafran. Mieszamy ok minuty. Stopniowo dodajemy wino i bulion, aż cały płyn się wchłonie.  W trakcie dodajemy pomidory suszone/fasolę, kukurydzę, pod koniec rozmrożone krewetki, które potrzebują zaledwie kilku minut aby się ugotować.
W czasie ok 15 - 20 min cały płyn powinien być wchłonięty a risotto miękkie. Na koniec dodajemy starty parmezan i masło.

Smacznego!




* rada pochodzi  z książki "kuchnia włoska.  klasyczne i nowoczesne dania."















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz