Składniki
Krem - środek
75 g kremowego serka zmiękczonego
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki syropu klonowego
Ciasto
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu mielonego
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki soli
150 g brązowego cukru
65 g orzechów włoskich posiekanych
2 jajka roztrzepane
250 g piure z dyni (świeże lub z puszki)
175 ml mleka zagęszczonego
50 ml oleju
1 łyżka syropu klonowego
posypka
1 łyżka brązowego cukru
30 g orzechów laskowych posiekanych
Składniki na krem
ucieramy. Mąkę mieszamy z
proszkiem, sodą, cynamonem, gałką muszkatołową, solą, orzechami i
cukrem. W drugiej misce łączymy jajka, dynię, mleko, olej i syrop.
Do mokrych składników dodajemy suche, mieszamy.
Ciasto nakładamy do 3/4 foremki wraz z łyżeczką kremu (jak nałoży się do pełna to wyrastają takie muffin-grzyby jak moje :). Posypujemy mieszaniną orzechów i cukru. Pieczemy ok. 25
min. w 200 st. góra dół (180 st termoobieg).
Smacznego!
Mmm, cudownie jesienne, musiały być pyszne! :)
OdpowiedzUsuń