poniedziałek, 20 października 2014

Azjatycki makaron z kurczakiem i fasolką


Dla wszystkich fanów ekspresowego gotowania i kuchni tajskiej  polecam makaron ryżowy z kurczakiem i fasolką.



Składniki*



450 g płaskiego makaronu ryżowego

2 łyżki oleju słonecznikowego

600 g mielonego mięsa z kurczaka

4 rozgniecione ząbki czosnku

200 g fasolki szparagowej (może być z puszki lub mrożona przelana wrzątkiem)

60 ml słodkiego sosu chilli

60 ml sosu rybnego

60 ml sosu sojowego ciemnego 

60 ml sosu sojowego jasnego

1łyżka stołowa cukru

garść liści kolendry 

garść posiekanych orzechów ziemnych



Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (z reguły jest to makaron 3 min. :-) Do rozgrzanego woka wlewamy olej, gdy się zagrzeje, podsmażamy mięso mielone, często mieszamy do czasu, aż się zarumieni. Dodajemy czosnek i fasolkę. Gotujemy przez 2 min. W miseczce mieszamy wszystkie sosy wraz z cukrem, wlewamy do mięsa. Mieszamy. Wrzucamy do woka ugotowane kluski.  Przekładamy do miseczek, posypujemy kolendrą i orzechami. 



Smacznego!






 * "Nakarm Mnie" Bill Granger - Muza SA 2010

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz