Pogoda nie pomaga
w aktywności, najchętniej przespałabym ten czas, choć to dopiero
początek pory jesienno-zimowej. "Cudo" za oknem nastraja mnie do poszukiwania
smaków lata, a dodatkowo jako fanka Jamiego, postanowiłam zrobić to w 15 min. :) Udało
się...zainspirowana przepisem z kolorowej gazety (nie pamiętam , której)
przedstawiam pomysł na spaghetti z polskim pesto ....pachnącym latem i
słońcem....
Składniki
100 g pestek słonecznika
50-80 g sera długo dojrzewającego (typu bursztyn)
2 pęczki pietruszki
oliwa
1 lub 2 ząbki czosnku
spaghetti
sól, pieprz
Czas
start....gotujemy wodę na makaron, w tym czasie prażymy pestki słonecznika. Do gotującej
wody dodajemy spaghetti. Do blendera dodajemy ser, czosnek (ilość zależy od
upodobań), pietruszkę oraz uprażone ziarna słonecznika. Wszystko blendujemy,
dodając powoli oliwę, aż powstanie gęsty, aromatyczny sos. Pesto doprawiamy
pieprzem, solą w ostateczności, gdyż ser jest dość słony. Odcedzamy makaron,
mieszamy z sosem i podajemy. 15 min :) gotowe!.
Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń