Ja, Poznanianka,
powinnam dziś zamieścić przepis na rogale św. Marcina, te jednak kupuję w
ulubionej cukierni "Słodki kącik" - polecam gorąco :), A, że chodzę "pod prąd" proponuję dziś przepis, znaleziony tutaj...., na ciasto z gruszkami, ciasto, w moim odczuciu, "odświętne", a że w ten długi weekend mam wielu gości,
więc serwuję je z przyjemnością wraz z rogalami rzecz jasna!
SKŁADNIKI:
BISZKOPT ORZECHOWY
120g orzechów włoskich zmielonych na mąkę
4 jajka
2/3 szklanki cukru
1 łyżka maki ziemniaczanej
2 łyżki mąki tortowej
1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy
od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier. Oraz
żółtka, ubijamy dalej. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem, oraz dodajemy
orzechy. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do prostokątnej blachy
(wymiary ok. 40x28cm wg autorki) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.
30-40 min w 160st - termoobieg (do suchego patyczka)
OWOCE:
6 sporych twardych gruszek
5 łyżek cukru
sok z 1/2 cytryny
Gruszki umyte i
obrane, kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Owoce wkładamy do garnka
wraz z sokiem z cytryny, cukrem. Całość zalewamy wodą tak, aby pokryła gruszki.
Gotujemy kilkanaście minut - czas gotowania jest zależny od twardości owoców.
Gruszki gotujemy, tak aby swobodnie można było wbić w nie widelec, ale aby nie
były całkiem miękkie. Ugotowane odsączamy i pozostawiamy do wystygnięcia
MASA KAJMAKOWA I
240g kajmaku
100g masła
Kajmak wraz
z masłem podgrzewamy i mieszamy aż masło się rozpuści. Jeżeli w kajmaku
są grudki najlepiej masę potraktować malakserem.
MASA KAJMAKOWA II
220g kajmaku
6 łyżek mleka
900ml śmietany kremówki
8 łyżeczek żelatyny
Kajmak wraz z mlekiem podgrzewamy,
mieszając, aż lekko się rozpuści. Ucieramy malakserem, aż masa będzie gładka
i odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody w
temperaturze pokojowej i pozostawiamy do napęcznienia. Kremówkę ubijamy na
sztywno. Żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu lub w kąpieli wodnej ciągle
mieszając i nie dopuszczając do zagotowania. Do żelatyny dodajemy przestudzony
kajmak. Mieszankę wlewamy do śmietany. Mieszamy/miksujemy, aż masa będzie
jednolita.
Posypka
100g gorzkiej lub deserowej czekolady
startej na tarce o małych oczkach
Na przestudzony spód orzechowy wykładam kajmak z masłem, na nim połówki gruszek, które pokrywamy kajmakową bitą śmietaną i posypujemy startą czekoladą.
Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc.
Smacznego!
Pyszne musiało być :) Zdecydowanie, wygląda bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuńSmakuje nie tylko podczas świąt!
OdpowiedzUsuń