Czy macie dylemat co zabrać do lunch boxa?
znalazłam pomysł: sałatka z pieczonych warzyw...smaczna i zdrowa...komu? komu?
:-)
Składniki
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
1 cebula
2 cukinie
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
50 g filecików anchois
20 g czarnych oliwek
sól i pieprz
Paprykę filetujemy, kroimy na pół.
Pieczemy w piekarniku lub grillujemy, aż skórka będzie czarna. Paprykę
przekładamy do foliowej torebki, szczelnie zamykamy i odstawiamy do studzenia.
Następnie obieramy ze skórki i kroimy w duże kawałki. Obrana cebulę
kroimy w ćwiartki, dusimy na oliwie ok 10 min, następnie dodajemy, pokrojoną w
plasterki, cukinię, gdy zmięknie dorzucamy czosnek pokrojony w plasterki, oraz
paprykę. Dusimy ok 10 min. Do sałatki dodajemy ocet oraz fileciki. Dusimy
jeszcze ok 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz