niedziela, 4 stycznia 2015

Sernik z rosą

Sernik z rosą to dla mnie słodkie odkrycie roku 2014....delikatny, śmietankowy, puszysty, po prostu idealny...Przepis otrzymany od Małgorzaty. I najważniejsze wykonuje się go ekspresowo...

Składniki

ciasto


     2 szklanki mąki
     1/2 szklanki cukru
     2 żółtka
     1 jajko 
     2 łyżeczki proszku do pieczenia
     1/2 kostki miękkiej margaryny
      masa serowa

1 kg twarogu półtłustego w kostkach lub w wiaderku

     1 szklanka cukru
     1/2 szklanki oleju
     2 szklanki mleka 
     budyń śmietankowy bez cukru (35g)
     2 jajka 
     4 żółtka

      rosa

6 białek
1 szklanka cukru

Składniki na ciasto zagniatamy i odkładamy do lodówki na 30 min lub na 10 min do zamrażalnika. 
Twaróg mielimy dwukrotnie, chyba, że używamy gotowego – tak jak ja. Wszystkie składniki na masę serową miksujemy. Masa jest dość rzadka. 
Blachę (25x36 cm),wyłożoną papierem do pieczenia, wylepiamy ciastem, jak jest mocno zmrożone można je zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na ciasto wylewamy masę serową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy - sam sernik bez piany - 1 godzinę w 180 st. termoobieg. 10 min przed końcem czasu pieczenia, ubijamy białka z odrobiną soli na sztywna pianę, następnie dodajemy cukier i ubijamy, aż powstanie beza. Po koniec pieczenia wykładamy na rumiany już ser pianę z białek i pieczemy ok.10-15, aż piana się zarumieni. 
Po upieczeniu ciasto studzimy przy lekko uchylonym piekarniku, najlepiej całą noc. Podczas stygnięcia zacznie tworzyć się rosa. Sernik przechowujemy w lodówce.


Smacznego!



1 komentarz: